De aflossingsvrije hypotheek op een later moment toch aflossen? Dat kan!


Door Vincent Lieuw-On, 05 August 2021

Veel starters kiezen nu voor een aflossingsvrije hypotheek. Hoewel het niet mogelijk is bij nieuwe hypotheken om het gehele bedrag aflossingsvrij te lenen, mag maximaal 50% aflossingsvrij zijn. Tijdens de looptijd wordt dat deel niet afgelost, maar alleen rente betaald. Gunstig voor veel starters op korte termijn, omdat de maandlasten aanzienlijk lager kunnen uitpakken. Op de lange termijn is een aflossingsvrij deel niet altijd meer wenselijk. Uiteindelijk moet de gehele hypotheekschuld bij de bank worden ingelost. Wanneer bijvoorbeeld de financiële situatie gunstiger is, kan het aflossingsvrije deel later alsnog worden omgezet naar een annuïtaire hypotheek.


Omzetten aflossingsvrije hypotheek

Een hypotheek is voor veel mensen de grootste schuld die zij ooit aangaan. Heb je na 2013 een aflossingsvrij deel afgesloten? En wil je op een later moment je dat deel omzetten? Aflossingsvrije hypotheken vallen in box 3 voor de belastingdienst. Dit betekent dat je geen fiscale aftrek hebt van de hypotheekrente. Dat maakt niet zoveel uit als je nú lage maandlasten wil hebben. Maar over 10 of 20 jaar is de situatie misschien anders. Dan wil je misschien juist wel aflossen en dit deel van de lening omzetten naar een annuïteitenhypotheek. Daarmee verhuist de lening naar box 1. Je hebt dan wel recht op hypotheekrenteaftrek en lost af op de schuld.


Onderhandse geldlening

De huizenprijzen zijn hoog en voor starters is het lastig om een hypotheek te krijgen. Zij maken soms gebruik van een onderhandse geldlening van hun ouders om een deel van de hypotheek mee te financieren. Als er geen aflossingsschema is vastgelegd wordt dit deel gezien als een box 3-schuld. Ook dit deel van de hypotheek kan op een later moment worden overgesloten naar een annuïtaire aflossing bij een financiële instelling. Dan verhuist de lening naar box 1. Gedurende de gehele looptijd kan de rente worden afgetrokken. Wanneer ouders voldoende vermogen hebben is het vaak de enige mogelijkheid voor jonge kopers om hun droomhuis te financieren. Als het inkomen na een paar jaar is gestegen kan herfinanciering een interessante optie zijn.

Wil je weten hoe het met jouw lopende hypotheek zit? Denk je erover om een aflossingsvrij deel om te zetten? Of ben je je nog aan het oriënteren op de huizenmarkt? Wij helpen je in alle gevallen graag bij Fundament Advies. Neem contact op.