Verduurzamen van je woning: hoe financier je dat?


Door , 4 september 2022

Mede door de hoge energieprijzen willen steeds meer huizenbezitters hun woning verduurzamen. Dit levert je vaak al direct financieel voordeel op. Het verduurzamen van je woning is niet alleen goed voor je portemonnee, ook het milieu profiteert er van. Wij denken graag met je mee en vertellen je welke mogelijkheden je hebt om een verduurzaming te financieren.


Hypotheek verhogen voor energiebesparende maatregelen

Woon jij in jouw droomhuis en wil je deze graag verduurzamen, door bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen? Dan kun je dit wellicht financieren door het verhogen van je hypotheek. Door een extra lening voor energiebesparende maatregelen krijg je een iets hogere hypotheeklast. Daar staat uiteraard tegenover dat je energiekosten dalen. Bovendien profiteer je als bewoner direct van meer wooncomfort en stijgt de waarde van je woning.

Bij het verhogen van je bestaande hypotheek bekijken wij tijdens een vrijblijvend gesprek of je inkomen en de waarde van de woning hiervoor toereikend is. Voor energiebesparende maatregelen zijn er vaak ruimere financieringsmogelijkheden. Zo mag je bij sommige geldverstrekkers meer lenen op basis van je inkomen én waarde van je woning. En ga je dan je hypotheek verhogen voor het verduurzamen van je woning, dan belonen sommige geldverstrekkers dit met een rentekorting.


Energiebesparende maatregelen

De overheid wil graag dat iedere woningbezitter zelf aan de slag gaat met verduurzaming.

Wat zijn energiebesparende maatregelen?

  • Goede isolatie: van relatief kleine ingrepen zoals het dichten van kieren en tochtgaten tot spouwmuurisolatie, vloerisolatie en dakisolatie.
  • Betere beglazing: goede (HR ++ of hoger) beglazing zorgt voor een (veel) betere isolatie.
  • De aanschaf van een warmtepomp.
  • Het plaatsen van zonnepanelen.

Subsidies voor verduurzaming

Er zijn verschillende subsidies beschikbaar gesteld voor woningbezitters die onvoldoende eigen middelen hebben om een verduurzaming van hun woning te financieren. Zowel landelijke subsidies als stimulerende maatregelen per gemeente. Zo worden er door gemeentes zogenaamde ‘duurzaamheidsleningen’verstrekt. Informeer bij de gemeente waar je woont naar de mogelijkheden. Vanuit de overheid is het mogelijk om een Investeringssubsidie aan te vragen als je van plan bent om aan de slag te gaan met de aanschaf van bijvoorbeeld een (hybride) warmtepomp, zonneboiler of de woning wil aansluiten op een warmtenet. Lees er hier meer over

Meer weten over het financieren van de verduurzaming? Neem contact met ons op, we helpen je graag!