De jubelton wordt afgeschaft: dit moet je weten


Door Lizanne van Leeuwen, 4 augustus 2022

Vanaf 2023 komt er een einde aan de jubelton. Deze manier van belastingvrij schenken is dan niet meer mogelijk. Alleen in 2022 kunnen (groot)ouders hun kind(eren) tussen de 18 en 40 jaar nog maximaal € 106.671 belastingvrij schenken voor de aankoop van een eigen woning. De regels veranderen al snel, wij hebben op een rij gezet wat je moet weten over de afschaffing van de jubelton.

De jubelton: wat is het?

In 2013 werd de jubelton ingevoerd en tien jaar later nemen we er (voorlopig) weer afscheid van. In een tijd waarin de huizenmarkt op slot zat werd deze manier van schenken ingevoerd zodat de gemiddelde hypotheekschuld lager werd voor jongeren. Zij konden de woningmarkt daarmee een boost geven. De jubelton was ook de afgelopen jaren nog een heel handig middel, omdat de huizenprijzen hard stegen en het steeds lastiger werd voor starters om een huis te kopen. Overigens hebben we het hier steeds over ouders die een schenking doen, maar het mag ook een ander persoon zijn, zoals een grootouder. In de praktijk zijn het echter vooral ouders die het geld schenken aan hun kinderen.

Waarvoor mag de jubelton in 2022 nog gebruikt worden?

De feestelijke belastingvrije schenking (vandaar de naam ‘jubelton’) mag dit jaar nog gebruikt worden voor:

  • De aankoop of verbouw van een eigen woning
  • Het aflossen van de hypotheek of restschuld van de eigen woning
  • Het afkopen van de rechten van erfpacht, opstal of beklemming van de eigen woning

Het is nu nog mogelijk om meerdere schenkingen te ontvangen van personen die niet elkaars partner zijn. Zoals van zowel ouders en grootouders.

Belastingvrij schenkingsbedrag wordt verlaagd

We gaan van ruim een ton belastingvrij schenken naar een maximaal bedrag van € 27.231 in 2023. Dat bedrag mag vrij besteed worden, voor aankoop van de eigen woning of een ander doel. De Tweede Kamer hoopt hiermee te bereiken dat het speelveld onder starters eerlijker wordt verdeeld. Op dit moment hebben jonge huizenkopers die een schenking krijgen soms meer kans om een woning te bemachtigen.

Maak gebruik van de jubelton

Wil je nog dit jaar meer dan € 27.231 schenken of ontvangen voor het kopen of verbouwen van een eigen woning? Dan is het verstandig om dat nog in 2022 te doen zodat je profiteert van de hogere belastingvrijstelling. De schenking mag ook in 2023 en 2024 worden besteed.

Meer weten over de jubelton en mogelijkheden om deze nog dit jaar te gebruiken? Neem contact met ons op!