Huis kopen voor de verhuur? Houd rekening met deze 5 dingen


Door Richard Steffers, 05 July 2021

Steeds meer mensen overwegen om een huis te kopen en deze vervolgens te gaan verhuren. Het lijkt een heel aantrekkelijke investering, zeker nu de spaarrente rond de 0% schommelt. Toch is het niet zo simpel als het in eerste instantie lijkt, houd rekening met deze 5 dingen!


1. De hypotheek en marktwaarde

Wanneer je een lening afsluit voor een huis dat je wil verhuren, kom je zelden in aanmerking voor een reguliere hypotheek. Hiervoor moet je een investerings- of verhuurhypotheek afsluiten. Daarmee financier je maximaal 70% tot 90% van de marktwaarde van de woning in verhuurde staat. Wees daar alert op, want de waarde in verhuurde staat is aanzienlijk lager dan de reguliere marktwaarde.


2. Zelf investeren is noodzakelijk

Omdat je geen hypotheek kunt afsluiten voor het volledige aankoopbedrag, moet je met eigen geld investeren. Koop je bijvoorbeeld een huis van € 300.000, waarvan de waarde in verhuurde staat € 230.000 bedraagt? Met een financiering van 70% krijg je dan een hypotheek van maximaal € 161.000. De rest van het aankoopbedrag komt uit eigen zak. In dit voorbeeld moet je € 139.000 zelf inleggen.


3. De hypotheekrente is hoger

Voor een verhuurhypotheek betaal je meer rente dan voor een gewone hypotheek. De exacte hoogte verschilt van bank tot bank, maar ligt momenteel tussen de 2% en 3% voor een rentevaste periode van 10 jaar. Bij verhuurhypotheken geldt bovendien dat hoe hoger het percentage is dat van de marktwaarde wordt gefinancierd, hoe meer rente je betaalt. En deze rente mag je niet aftrekken. Een huis dat je verhuurt valt namelijk in box 3. De lening zelf wordt aangemerkt als negatief vermogen. Dat kan wel een fiscaal voordeel hebben, namelijk dat je minder of misschien zelfs geen belasting betaalt in box 3. Huurinkomsten zijn vrijgesteld van belasting.


4. Geen verhuur aan toeristen

Aan een verhuurhypotheek zijn allerlei regels verbonden. Denk aan een verbod op shortstay-verhuur aan toeristen. Dat is ook het geval voor bijna alle kamers die worden verhuurd, vakantiewoningen en stacaravans. Ook panden met een woonbestemming op een bedrijventerrein of kavels met een agrarische bestemming vallen bijna altijd onder dit verbod.


5. Extra kosten

Naast de hypotheek betaal je nog andere extra kosten, zoals een hogere overdrachtsbelasting van 8%. Een opstalverzekering kan hoger uitpakken dan voor een eigen woonhuis en wordt niet door elke verzekeraar aangeboden. Daarnaast betaal je onroerendezaakbelasting en rioolheffing. Je bent ook verantwoordelijk voor het groot onderhoud aan de woning.


Schakel een specialist in

Wil je toch een huis voor de verhuur kopen? Schakel een specialist in, zodat je goed op de hoogte bent van alle voorwaarden, beperkingen en mogelijkheden. Fundament Advies denkt graag met je mee, zodat jij de beste beslissing kunt nemen.

Neem contact met ons op.