Veranderingen in de overdrachtsbelasting in 2021


Door Richard Steffers, 18 November 2020

In 2021 wordt het voor starters en doorstromers jonger dan 35 jaar gemakkelijker gemaakt om een woning te kopen. De Tweede Kamer heeft de Wet differentiatie overdrachtsbelasting aangenomen en dat heeft gevolgen voor huizenkopers volgend jaar.

Geen overdrachtsbelasting voor starters en doorstromers

De huizenprijzen zijn nog steeds hoog en dat maakt het met name voor starters en jonge doorstromers nu lastig om een (andere) woning te kopen. Vanaf 1 januari 2021 gaat een vrijstelling gelden voor de overdrachtsbelasting voor starters en doorstromers jonger dan 35 jaar. Dat kan duizenden euro’s voordeel opleveren. Het moment van verkrijging is van belang voor de vraag of kopers gebruik kunnen maken van de vrijstelling. Dit betekent dat de koopovereenkomsten die voor 2021 zijn gesloten maar waarbij de eigendomsoverdracht op of na 1 januari 2021 plaatsvindt onder de nieuwe regels vallen.

Vanaf 1 april 2021 wordt de regel alweer aangepast. De koopprijs van een woning moet vanaf die datum lager zijn dan € 400.000 om aanspraak te kunnen maken op de vrijstelling van de overdrachtsbelasting. Is de koopsom hoger? Dan moet er ‘gewoon’ 2% overdrachtsbelasting worden betaald.

Verhoging overdrachtsbelasting

Het tarief voor de overdrachtsbelasting wordt verhoogd naar 8% voor woningen die niet als hoofdverblijf worden gebruikt. Denk aan vakantiewoningen, tweede woningen die ouders voor een kind aanschaffen of woningen die beleggers kopen. Koop jij als consument een huis dat je als hoofdverblijf gebruikt? Dan blijft het tarief van 2% gelden. Met de verhoging wordt het voor beleggers minder interessant om woningen op te kopen in de toch al krappe huizenmarkt.

Wil je meer weten over het kopen van een woning? Neem contact met ons op!